مزایا و معایب جابجایی درخت چیست

جابجایی درخت یکی از موضوعات قابل توجهی است که این روزها به شدت مورد استقبال عموم مردم، سازمان و نهادهای شهری قرار گرفته و اگر درختی بر سر راه و مسیر عبور و مرور افراد باشد؛ به جای قطع آن درخت با یکسری از روش ها و اقدامات درخت مورد نظر را به محل دیگر انتقال می دهند. در این مقاله قصد داریم تا اطلاعاتی را در خصوص مزایا و معایب جابجایی درخت با شما خوانندگان عزیز و محترم در میان بگذاریم؛ همراه ما باشید.

 

منظور از جابجایی و انتقال درختان چیست؟

گاه بر حسب شرایط و دلایل مختلف افراد مجبورند؛ درختی را قطعی کرده یا آن را به محل دیگر انتقال دهند. در واقع، جابجایی درخت به اقدامی گفته می شود که شرکت های دارای مجوز در این زمینه به جای قطع درخت مورد نظر، از طریق شیوه های مختلف آن را با ریشه از خاک بیرون کشیده و به این ترتیب با انتقال آن به بستری مناسب و باکیفیت به حفظ و ادامه حیات این موجود زنده و پرفایده برای انسان کمک خواهند کرد. البته که از مرحله نخست بیرون کشیدن درخت تا انتقال و کاشت مجدد آن در محل جدیدی باید به شکلی اصولی و دقیق مراقب ریشه و تنه درخت مورد نظر بود؛ چرا که درختان بعد از انتقال به زمینی دیگر تا عادت به شرایط جدید خود همانند انسان ها دچار استرس و تنش بسیاری شده و بروز این مشکل در وهله اول خود را به صورت عدم توانایی در جذب آب توسط ریشه درخت نشان می دهد. شاید علت این امر را بتوان در نابودی بعضی از ریشه های درخت به هنگام بیرون کشیدن از خاک و انتقال آن به محل جدید دانست که سبب تاثیر بر روی فرآیند تولید و توزیع ترکیبات هورمونی مورد نیاز برای رشد ریشه خواهد شد.

 

زمان جابجایی درخت

 

بهترین زمان جابجایی درخت

اقدام برای جابجایی درخت در هر فصلی از سال می تواند صورت بگیرد؛ اما بهتر است که جهت زنده ماندن درخت؛ این کار را در فصول سرد سال یعنی زمانی که درخت مورد نظر به خواب زمستانه رفته و قبل از جوانه زدن ریشه های آن؛ انجام داد. از همین رو؛ شرکت های فعال در این حوزه معمولا کارهای مربوط به جابجایی و انتقال درختی نظیر چنار، اقاقیا، نارون، صنوبر و ... را در اواسط فصل پاییز و یا گونه ای دیگر از درختان را در اواخر فصل زمستان انجام می دهند.

فصل های بهار و تابستان به علت زنده شدن دوباره طبیعت و تامین انرژی لازم توسط ریشه درخت به منظور رشد حداکثری برگ های خود و ... فصول مناسبی برای انتقال و جابه جایی درختان نیستند.

 

شیوه جابجایی و انتقال درخت

جابجایی و انتقال درخت از مکانی به مکان دیگر عمدتا از طریق 3 روش مختلف صورت می گیرد که بر حسب شرایط درخت و بستر آن، کارشناسان تشخیص می دهند که از کدام روش برای بیرون کشیدن درخت از خاک و انتقال آن به بستری دیگر استفاده کنند, به طور کلی این روشها به شرح موارد مطرح شده در قسمت ذیل است :

روش 1: جابجایی درخت با ریشه برهنه (Bare-root)

روش 2: جابجایی درخت به صورت بقچه یا گونی پیچی کردن ریشه گیاه ( روت بال یا Balled burlapped)

روش 3: جابجایی درخت با استفاده از ماشین آلات مخصوص هیدرولیکی نظیر جرثقیل، بیل مکانیکی و ...

 

مزایای جابجایی درخت

 

فواید و مزایای جابجایی درختان 

مهمترین مزیت جابجایی درختان، حفظ جان این موجودات ارزشمند و جلوگیری از قطع و نابودی آن ها می باشد. این اقدام باعث می شود که افراد دیگر دغدغه اعمال تغییرات بر روی پلان نقشه ساختمان خود یا منحرف کردن مسیرهای جدیدالاحداث و ... را نداشته باشند و مطابق با برنامه ریزی های انجام گرفته در صورت وجود درختانی مازاد، آن ها را به محلی دیگر انتقال دهند. امروزه این کار با کمک انواع ماشین آلات هیدرولیک صورت گرفته و باعث کاهش هزینه ها، سرعت بخشیدن به عملیات و کاهش خطر پذیری حین انجام کار می شود. همچنین بد نیست که بدانید قطع و صدمه به درخت عملی غیر قانونی بوده و جرائم سنگینی در صورت این اتفاق برای شخص مورد نظر صادر خواهد شد که بهتر است برای رعایت قوانین و مقررات با جابه جایی درختان به محلی دیگر هم خود را از این جریمه های سنگین مبرا داشت و هم به حفظ حیات این موجود ارزشمند و پرفایده کمک کرد.

 

معایب جابجایی و انتقال درختان

یکی از بزرگترین معایب جابجایی درختان به محل دیگر، در معرض خطر بودن ریشه آن ها به هنگام بیرون کشیدن از خاک و انتقال به بستر جدید خود است, چرا که در این مدت زمان ممکن است که در اثر تماس مستقیم هوا و یا تابش مستقیم خورشید به ریشه درخت، رطوبت خود را از دست داده و خشک شوند. همچنین ممکن است که عمق؛ نوع و جنس خاک جدید با ریشه این درخت سازگار نباشد و مرطوب نگه داشتن مداوم خاک آن از اصول اولیه ای است که باید بعد از جابجایی و کاشت درخت در محل جدید مورد توجه قرار گیرد.

افرادی که قصد جابجایی درخت را از مکانی به مکان دیگر دارند؛ باید از تجربه و دانش کافی در خصوص انواع گونه های گیاهی و واکنش آن ها نسبت به این اتفاق و شیوه های مراقبتی بعد از جابجایی برخوردار باشد.

 

معایب جابجایی درخت

 

نکاتی برای مراقبت از درخت بعد از جابجایی

از جمله نکات مهمی که بعد از انتقال درخت و کاشت آن در محل دیگر باید همواره مورد توجه افراد باشد؛ شامل موارد زیر است :

- آبیاری منظم و اطمینان از مرطوب بودن خاک اطراف ریشه

- انتقال درخت به صورت عمودی یا کج بسته به روش حمل آن

- استفاده از خاک مخصوص جهت کاشت درخت با توجه به نوع گونه گیاهی

- حداقل عرض حفره ایجاد شده برای کاشت مجدد درخت 3 برابر توده ریشه آن

- استفاده از خاک محلی قبل برای پر کردن مجدد حفره جدید

پرسش و پاسخ‌ها